Wordpress-sivun todellinen hinta

TL;DR

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Webflow-tyyppinä pääsen usein vastaamaan kysymykseen, miksi poiketa Wordpressistä, joka on iso, yleinen ja suosittu. Tässä artikkelissa pureudutaan etenkin Wordpress-sivun kustannuksiin ja verrataan niitä tietenkin Webflow'hun. Hintakysymys on yleinen, sillä Wordpress on tavallaan ilmainen alusta. Tästä huolimatta tililtä katoaa rahaa aivan sama, millä alustalla toteutatkaan sivusi. Nyt ei siis mietitä mitään ilmaisia purkkaviritelmiä, vaan ihan oikeita verkkosivuja, joilla on tarkoitus tehdäkin jotain.

Alkuun pureudutaan selkeisiin kuluihin kuten hostaukseen, lisäosiin ja teemoihin. Tämän jälkeen seuraa hieman vaikeampi selkoisia konsepteja kuten tietoturva, alustan päivitykset ja latausnopeudet.

Tulokset tiivistetysti

Tässäpä on tuloksia Wordpressin hinnoista. Hintoja on muunnettu dollareista euroiksi ja niitä on pyöristetty.

Jos ja kun tuo taulukko pomppii miten sattuu, voi avata sen suoraan Google sheetsissä: https://docs.google.com/spreadsheets/...

Hostauksen hinta

Hostaus tarkoittaa sen kovalevytilan ostamista, jolla sivusi sijaitsee. Voit halutessasi tehdä vaikka kotiisi palvelimen ja hostata sivusi itse. Käytännössä tämä ei tietenkään ole kovin kätevä ratkaisu. Näin ollen Wordpress-sivun ylläpitäjät hommaavat niin sanotun webbihotellin, jossa sivusto elelee. Webflow'n kohdalla homma on hitusen helpompi, sillä hostaus on sisäänrakennettu Webflow-tilaukseen.

Wordpress webbihotellien hinta

Webbihotellin hinnat tuli tällä kertaa kurkattua Zonerista. Usein olen myös suositellut Hostingpalvelua ja Shellittiä. Kirjoittamishetkellä Zoner listasi hinnat ilman ALV:a, joten kannattaa huomioida se vertailua tehdessä. Zonerin halvin webbihotelli oli päälle 40€ vuodessa. Wordpress-sivun ylläpitäjän kannattaa kuitenkin miettiä Wordpress-optimoitua webbihotellia, joiden hinnat yleensä lähtevät noin 10€/kk.

Webflow hostauksen hinta

Webflow ei tosiaan tarvitse erillistä webbihotellia, mutta Webflow-alustan hintaa voi verrata webbihotelliin. Webflow-tilaukseen kuuluu kuitenkin paljon muuta kuin pelkkä hostaus. Maksat helppoudesta ja ominaisuuksista, joita Wordpressiin lisäillään lisäosilla. Webflow-tilauksen hinta vaihtelee:

Wordpress-lisäosien hinta

Wordpressin siunaus ja kirous on loputon lista lisäosia. Niiden avulla saat kaikenlaisia härveleitä sivuillesi. Usein lisäosien tekijät kuitenkin tajuavat pyytää rahaa näistä härveleistä. Vaikka maksaisitkin lisäosista voi hyvinkin olla, että niitä kertyy liikaa ja pahimmassa tapauksessa syntyy konflikti. Käytännössä siis sivusi kaatuvat, kun jokin lisäosa ei toimi toisen kanssa. Nojuu nyt menee pelotteluksi. Totuus on se, että jokainen yhtään vakavampi wordpress-projekti kaipaa lisäosia. Joistain kannattaa myös maksaa.

Aloitamme kuitenkin käänteisesti Webflow'sta ja sen sisäänrakennetuista ominaisuuksista. Sitten koitamme vastata siihen kokoelmalla erilaisia Wordpress-lisäosia.

Lisäosien hinta Webflow'ssa

Pikkutähti, koska kyllähän Webflow'hunkin saa ostettua "lisäosia". Tällöin puhutaan poikkeavista ominaisuuksista, joista ehkä myöhemmin. Ehkä siisteimmät ominaisuudet, jotka löytyvät automaattisesti Webflow'sta ovat:

Lisäosien hinta Wordpressissä

Aina löytyy jokin lisäosa ratkaisemaan sinun Wordpress-ongelmasi. Ja niitähän kannattaa ratkoa. Jotkut lisäosat tekevät yhtä asiaa ja jotkut lukuisia. Tämän takia päälekkäisyyksiä on tiedossa. Seuraavassa on lista suosituista ja suositelluista lisäosista.

Ja tässähän on vain kourallinen vaihtoehtoja. Hintojen vertailu alkaa käydä haastavaksi ja allekirjoittanut ei ihan kaikkea jaksa kääntää vielä euroiksi. Katsotaanpas kuitenkin yksinkertaistetusti tähän astinen tilanne.

Teemojen ja templaattien hinta

Teemoja ja templaatteja käytetään, jotta kaikkea ei tarvitse rakentaa itse. Wordpressissä teemat ovat pakollinen ominaisuus, mutta sitä ja yksittäisiä sivuja pääsee kyllä muokkaamaan myöhemmin. Jos satut löytämään hyvän Wordpress-teeman kannattaa siitä ehkä maksaakin.

Webflow toimii taas hyvin erilaisella tavalla. Lähtökohtana on ajatus, että haluat rakentaa sivusi ulkoasun alusta loppuun itse. Aivan kaikkea ei Webflow-tyypinkään tarvitse tehdä, sillä erilaisia templaatteja löytyy myös heille. Näitä templaatteja ei kuitenkaan vaihdella päikseen sitäkään vähää mitä Wordpressissä.

Molemmissa tapauksissa teema tai templaatti voi olla hyvä lähtökohta ja siksi halusin sen tähänkin kirjoitukseen nostaa.

Monikielisen Wordpress-sivun hinta

Monikielisen sivun tekeminen tarkoittaa säätöä sekä Wordpressin että Webflow'n kohdalla. Heti kun tarvitset useamman kuin yhden yksittäisen sivun vaikka englanniksi, kannattaa harkita lisäosaa tai kolmannen osapuolen sovullusta. Tämäkin aihe kaipaisi oman kirjoituksensa, mutta tässäpä pieni tiivistelmä.

Wordpressille löytyy useita hyväksi havaittuja lisäosia sivuston kääntämiseen. Pari vuotta sitten, kun itse vielä säädin Wordpressin kanssa käytin WPML-nimistä lisäosaa. Nyt näyttäisi siltä, että WPML on jäänyt hitusen jälkeen ja arvostelujen kärjessä kiikkuu toiset nimet. Näitä ovat mm. TranslatePress ja Polylang. Kieliplugareista löytyy silloin tällöin ilmaisiakin versioita, mutta niillä ei pitkälle pötkitä.

Webflow'n seurauksena löysin Weglot-sovelluksen. Kyseinen sovellus toimii myös Worpressin kanssa ja kuuleman mukaan vielä hyvin. Weglotin tarkoitus on tehdä kääntämisestä ja käännösten hallinnasta helppoa. Aivan nappia painamalla tämäkään juttu ei toimi, mutta minkäs teet. Weglotin hinta muodostuu käännettävän sanamäärän ja kielten perusteella. Ilmaisella tilillä voit kääntää yhdelle kielelle maksimissaan 2000 sanaa. Se riittää ehkä juuri ja juuri hyvin pienen sivun kääntämiseen. Oman sivun sanamäärän voi tarkistaa Weglotin kätevällä työkalulla.

Wordpressin piilokulut

Vihdoin pääsemme niihin ärsyttävän epämääräisiin piilokuluihin. Nämä ovat siis asioita, jotka eivät välttämättä ime rahaa firman tililtä, vaan rasittavat kalenteriasi ja mielenterveyttäsi. Wordpressin piilokulut voidaan jakaa seuraaviin kategorioihin:

  • Tietoturva
  • Alustan, lisäosien ja teemojen päivitykset
  • Suorituskyky

Huonon tietoturvan hinta

Wordpress voi olla turvallinen. Sen open source -luonne mahdollistaa nopean reagoinnin havaittuihin ongelmakohtiin. Tietoturvariskiksi muodostuukin inhimillinen verkkosivun ylläpitäjä. Wordpress kaipaa eri osien päivityksiä ja jos niitä ei käy klikkailemassa, sivusto palaset "vanhenevat". Näissä päivittämättömissä lisäosissa ja muissa voi olla tietoturvaan liittyviä aukkoja.

Hakkeroidun sivun kuluja on vaikea arvioida. Pahimmassa tapauksessa sivusto sisältää asiakastietoja ja niiden vuotaminen päätyy uutisiin. Sen lisäksi, että joudut palkkaamaan ammattilaisen selvittämään asiaa, yrityksen maine ottaa kovan kolauksen.

Alustan, lisäosien ja teemojen päivitykset... ja niiden hinta

Itsekin aikoinaan ylläpidin Wordpress-sivuja. Kenties yleisin päänvaiva olivat kaikenmaailman päivitykset. Lisäosan päivittäminen on helppoa, mutta sain tehdä sitä melkeinpä joka kerta, kun kirjauduin sisään sivustolle. Isompien päivitysten kohdalla piti myös varautua konflikteihin. Eli varmuuskopiot ajan tasalle, sivun tiedostot auki FileZillalla ja sormet ristissä päivittämään.

wordpress päivitysten hinta

Näiden päivitysten takia syy, miksi sivulle tuli kirjauduttua saattoi tyystin unohtua. Oman työn katkeamisen kanssa voisi ehkä elää. Suurempi ongelma on asiakkaan itsensä ylläpitämä sivusto. Jos annan sivuston asiakkaalleni, haluan nukkua yöni rauhassa ja keskittyä muihin projekteihin. Lisäosien päivittely onnistuisi asiakkailtani, mutta entäs ne ongelmatilanteet. Tämä on pitkälti se syy, miksi Wordpress-tekijät myyvät ylläpitopalveluita. Ja sehän tietenkin nostaa Wordpress-sivujen hintaa.

Hitaan Worpress-sivun hinta

Noniinjuu... Wordpress-sivu voi olla nopea. Hyvin rakennettu Wordpress-sivu onkin nopea. Tein aiemmin nopeustestin, jossa vertasin Wordpressiä ja Webflow'ta. Testin ja omien kokemusten perusteella Webflow'sta saa huomattavasti helpommin säpäkän sivuston. Wordpressissä pääset asentelemaan lisäosia ja viilaamaan joskus hyvin teknisiäkin asetuksia, jotta pääset edes kohtuullisiin nopeuksiin.

hitaan wordpress-sivun hinta

Hidas sivusto tarjoaa käyttäjällä huonon kokemuksen. Eihän kukaan pistä viestiä tai osta sivustolta, jos ensivaikutelma on huono. Toinen tapa, jolla hidas sivusto vaikuttaa on Google. Google on kauan aikaa sitten vahvistanut, että sivun latausnopeus vaikuttaa hakutuloksiin. Hidas sivu siis löytyy huonommin googlesta, kerää vähemmän liikennettä ja lopulta kauppaa.

A 1 second delay in page response can result in a 7% reduction in conversions.
Neil Patel

Entäs Wordpress-verkkokaupan hinta?

Verkkokauppa on yllättävän kaukana perusverkkosivustosta ja aiheen seikkaperäinen läpikäynti on jonkin myöhemmän kirjoituksen aihe. Sanottakoon kuitenkin, että Wordpressin päälle rakennettavat verkkokaupat tehdään usein Woocommercella. Woocommerce muistuttaa hitusen Wordpressiä, sillä sekin on tavallaan ilmainen. Vasta erilaiset lisäosat alkavat sitten maksaa.

Woocommerce kaupan kuluista kannattaa lukaista heidän oma artikkelinsa. Siinä käydään läpi eri kulujen muodostuminen. Verkkokauppa on kuitenkin sen verran monimutkainen laitos jo lähtökohtaisesti, että en suosittele Woocommercea. Jos olet tosissasi verkkokaupan kanssa, kannattaa kurkata Shopify. Ylläpitokulut ovat astetta korkeammalla, mutta toimiva kauppa maksaa ne nopeasti takaisin.

Webflow'n kohdalla on sisälläni pieni ristiriita. Webflow'lla pystyy tekemään päräyttävän verkkokaupan, MUTTA...!! Webflow'n maksuvälittäjät (Stipe ja PayPal) eivät tue suomalaisia verkkopankkeja. Ongelman pystyy kiertämään rakentamalla kaupan alidomainille (kauppa.yritys.fi) esimerkiksi Shopifyllä. Halvempi vaihtoehto on Shopify Buy Button, jossa on omat rajoitteensa.

Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: