Janne Parri
Julkaistu
30.9.2023
Päivitetty
30.9.2023
Google on tehnyt suurimman Core Web Vitals -päivityksen vuosikausiin. Se on esitellyt mittarin nimeltä Interaction to Next Paint (INP), eli "Interaktiosta seuraavaan piirustukseen".
Core Web Vitals on kolmen kokonaisuuden mittari, joka tuli ranking-signaaliksi kesäkuussa 2021. Siihen kuuluvat sivun pääsisällön nopeus, sivun asettelun vakaus latauksen jälkeen ja nopeus, jolla sivu reagoi käyttäjän syötteisiin. Jälkimmäinen korvataan maaliskuussa 2024 INP:llä.
INP mittaa ajan, joka kuluu käyttäjän interaktiosta eli esimerkiksi napsautuksesta tai kosketuksesta "seuraavaan piirustukseen". Tämä tarkoittaa visuaalista päivitystä verkkosivulla. Mikäli käyttäjä napsauttaa jotakin ja sivu jää jumiin puoleksi sekunniksi ennen päivitystä, INP-arvo on 500 millisekuntia.
INP:n alle 200 millisekunnin pitäminen takaa hyvän käyttökokemuksen ja vastaa Google Core Web Vitals -kriteerejä. Useat sivustot ovat huomanneet, että INP:n optimointi on hankalampaa kuin aikaisemman mittarin First Input Delayn. Ilmaisia työkaluja kuten PageSpeed Insightsia tai DebugBearia voidaan käyttää sivuston arvon tarkastamiseen.
Hidas INP-tulos johtuu usein jatkuvista CPU-prosessoinneista sivulla, jotka estävät selainta näyttämästä päivitettyä sivun sisältöä. INP-arvon alentamiseksi kannattaa tunnistaa ne UI-elementit, jotka aiheuttavat viiveitä, ja optimoida niitä.
Siinä missä sivuston rakenteen tekeminen yksinkertaisemmaksi on keskeinen keino parantaa INP-arvoja, DebugBearin tarjoama INP Debugger -työkalu on hyvä apuväline hitaiden elementtien tunnistamiseen. Real User Monitoring (RUM) -työkalun avulla voidaan myös kerätä tarkkoja tietoja ja nähdä, millainen vaikutus pienilläkin muutoksilla on INP-arvoon reaaliajassa.