Avoimen vs suljetun lähde­koodin nettisivu­alusta

TL;DR

Hieman yksinkertaistaen koodarille avoin lähdekoodi tarjoaa enemmän vaihtoehtoja. Aloittelijan kannattaa valita rajatumpi ja suljettu verkkosivualusta.

Sisällys­luettelo

Näytä koko luettelo

Nettisivua rakennettaessa yksi tärkeimmistä päätöksistä on käytettävä alusta. Verkkosivualustat voi jakaa: avoimen lähdekoodin ja suljettu lähdekoodin alustoihin. Avoimen lähdekoodin alustat ovat tyypillisesti ilmaisia ​​ja ne antavat kenen tahansa tarkastella, käyttää ja muokata lähdekoodiaan. Suljetutalustat ovat puolestaan ​​​​omistusoikeudellisia ja vaativat usein lisenssimaksun vastikkeeksi niiden käytöstä. Tässä artikkelissa vertaamme avoimen ja suljetun lähdekoodin alustoja.

Avoimen lähdekoodin nettisivu­alustat

Avoimen lähdekoodin alustat ovat suosittuja niiden joustavuuden, kustannustehokkuuden ja yhteisön tuen ansiosta. Suosituimpia avoimen lähdekoodin nettisivualustoja ovat WordPress, Joomla ja Drupal.

Plussat:

  1. Joustavuus:
    Avoimen lähdekoodin alustat ovat täysin muokattavissa, minkä ansiosta kehittäjät voivat räätälöidä niitä omien tarpeidensa mukaan. Avoimen lähdekoodin alustoilla sinulla on pääsy taustalla olevaan koodiin, mikä tarkoittaa, että voit muokata verkkosivuston toimintoja ja ulkoasua mieltymystesi mukaan. On kuitenkin muistettava, että muokkaus vaatii koodaustaitoja.
  2. Hinta:
    Avoimen lähdekoodin alustat ovat yleensä ilmaisia, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon yrityksille tai yksityishenkilöille. Vaikka joutuisit maksamaan joistakin laajennuksista tai teemoista, kustannukset saattavat pysyä pieninä. Lisäksi voit rakentaa oman tuotteesi alustan varaan ilman minkäänlaisia lisenssimaksuja..
  3. Yhteisön tuki:
    Avoimen lähdekoodin alustoilla on laajat käyttäjäyhteisöt, jotka osallistuvat alustan kehittämiseen. Tämä tarkoittaa, että käytettävissä on runsaasti resursseja, mukaan lukien foorumit, opetusohjelmat ja dokumentaatio, jotka auttavat sinua pääsemään alkuun ja ratkaisemaan mahdollisia ongelmia.

Miinukset:

  1. Turvallisuus:
    Koska avoimen lähdekoodin alustat ovat vapaasti käytettävissä ja muokattavissa, ne altistuvat lukuisille tietoturvauhkille. Monilla avoimen lähdekoodin alustoilla on kuitenkin käytössä vankat suojaustoimenpiteet, ja yhteisö pyrkii jatkuvasti tunnistamaan ja korjaamaan haavoittuvuuksia.
  2. Yhteensopivuusongelmat:
    Avoimen lähdekoodin alustat ovat hyvin muokattavissa, mutta tämä voi myös johtaa yhteensopivuusongelmiin kolmannen osapuolen laajennuksia ja teemoja kanssa tai välillä. Jos et ole varovainen valitessasi laajennuksia tai teemoja, saatat törmätä konfliktiin ja kaataa koko sivustosi.
  3. Tarvitset koodaustaitoja:
    Koska avoimen lähdekoodin alustat ovat erittäin muokattavissa, niiden tehokas käyttö vaatii tietyn tason teknistä asiantuntemusta. Vaikka käytössäsi on paljon resursseja, saatat joutua käyttämään aikaa ja vaivaa alustan oppimiseen ja kaikkien hienouksien hyödyntämiseen.

Suljetun lähdekoodin nettisivu­alustat

Suljetun lähdekoodin nettisivualustat tunnistaa ensimmäisenä siitä, että joudut maksamaan niiden käytöstä. Suosituimpia suljetun lähdekoodin nettisivualustoista ovat Webflow, Squarespace, Wix ja Shopify.

Plussat:

  1. Suojaus:
    Suljetun lähdekoodin alustat ovat yleensä turvallisempia kuin avoimen lähdekoodin alustat, koska taustalla oleva koodi ei ole yleisön saatavilla. Tämä tarkoittaa, että haitallisten toimijoiden on vaikeampi tunnistaa ja hyödyntää haavoittuvuuksia.
  2. Helppokäyttöisyys:
    Suljetun lähdekoodin alustat suunnitellaan usein helppokäyttöisyyttä ajatellen, mikä tekee niistä loistavan vaihtoehdon niille, joilla ei ole teknistä asiantuntemusta. Useimmissa suljetun lähdekoodin alustat pitävät sisällään ns. Drag n’ Drop rakennustyökalun. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki suljetut alustat on tarkoitettu aloittelijoille.
  3. Tuki:
    Suljetun lähdekoodin alustat tarjoavat yleensä asiakaspalvelua. Avoimella puolella joudut turvautumaan googleen ja erilaisiin foorumeihin.

Miinukset:

  1. Rajoitetut muokkausvaihtoehdot:
    Suljetun lähdekoodin alustat ovat yleensä vähemmän muokattavissa kuin avoimen lähdekoodin alustat. Tämä johtuu tietenkin siitä, että et pääse käsiksi alla olevaan koodiin.
  2. Kustannukset:
    Suljetun lähdekoodin alustat ovat usein kalliimpia kuin avoimen lähdekoodin alustat. Näin on ainakin aloituskustannusten kohdalla. Valintaa tehdessä kannattaa kuitenki arvioida koko verkkosivun elinkaaren kulut. 
  3. Lukitus:
    Suljetun lähdekoodin alustoilla olet usein lukittu käyttämään juuri kyseistä alustaa. Tämäkin vaihtelee alustasta riippuen. Lisäksi alustan vaihtaminen on aina työläs projekti oli kyseessä sitten avoin tai suljettu alusta.
Janne Parri Blogi
Janne Parri
Suunnittelija, yrittäjä
Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä: